Integrated Spatial Furniture

1000x100

CS House is a unique spatial exploration aimed at providing an alternative to overcome the challenges of compact living. In a compact house, space efficiency is the key, and every element needs to serve more than one function. Multi-purpose custom-built furniture such as the living room platform that acts as a bench and storage space, the dining table/workstation, and many others, provides multifunctionality to CS House. We call this approach “integrated spatial furniture”.

The lower floor of CS House is an open plan, with the living, dining, & kitchen area merging into one continuous flow of space. These three functions are accommodated by custom-built pieces of furniture that also serve as non-obstructive space barriers. The dining table separates the living room & the kitchen while also providing space for dining & working. The storage platform defines the boundaries of the living room, while also serving as a bench for the dining table/workstation.

The raised floor platform in CS House serves as both a place to sit & a storage cabinet. This spatial furniture design provides a solution for storage in a compact house. In the case of CS House, the storage platform is used to store their extensive book collection. Details such as hidden hinges & flush handles for the storage doors minimize obstruction to the seating function.

The “integrated spatial furniture” approach continues on the second floor of CS house, where a large room houses three separate functions: the master bedroom, the children’s bedroom, and a play area. Boundaries between the three are defined by multifunctional spatial furniture. A sliding door & raised floor define the master bedroom area. While a ‘two-story’ furniture houses the children’s bedroom at the lower level & the play area on top.

Various elements of the ‘two-story’ furniture serves multiple functions. The stairs for instance, are also used as storage drawers, while the circular hole next to the staircase creates a connection between the childrens’ area & the master bedroom area. The curtains on the lower level provide privacy for the children’s sleeping area.

Text by Studio Saya

Architect & Interior Designer: Studio Saya (Estevantra Sun & Yeriel Johan)

Contractor: Amin Construction

Photographer Inesita Sun dan Cindy Valeriani

Project Name: CS House

Location: Citra Raya, Tangerang

Transparansi Hunian Modern Tropikal

Dengan adanya era digital, perkembangan arsitektur menjadi lebih terdengar (tereskpos) ke masyarakat luas. Era digital juga memberikan tantangan baru untuk dunia arsitektur dalam mendesain sebuah

Read More »